Arviointimaa

Arviointimaa

Arviointimaa on kuva lennokkaasta mielikuvitusmaailmasta. Se perustuu vuonna 2016 Itä-Suomen yliopistossa tutkija Lasse Erosen vetämän työryhmän tuottamaan ideaan uudenlaisesta kvalitatiivisesta itsearviointimenetelmästä, jossa oppilaan mielikuvitusta aktivoimalla edistetään itsereflektiokyvyn asteittaista kehittymistä.

Arviointimaata käyttäessään oppilas valitsee esimerkiksi tiettyä osaamisen aluetta edustavan symbolin, siirtää sen johonkin kohtaan kuvan päällä samalla ääneen perustellen, miksi tekee juuri kyseisen siirron. Näin ollen Arviointimaa on lähtökohtaisesti avoin arviointijärjestelmä.

Arviointimaa suunnattiin alunperin alakoulun alemmille luokille, mutta sittemmin sitä ovat käyttäneet muiden muassa myös Itä-Suomen yliopiston opetusharjoittelijat.

Olen suunnitellut ja tuottanut Arviointimaan grafiikan ja lisensoinut sen Itä-Suomen yliopiston käyttöön. Lisäksi olen tuottanut Arviointimaasta A0-kokoisen täydellisen tuotepaketin, josta löytyvät kuvan lisäksi myös muoviset arviointisymbolit. Sen avulla Arviointimaata voi käyttää vaikka porukalla lattialla pelaten tai sen voi ripustaa luokan seinälle.

Myöhemmin tuottamani digitaalinen verkkopalvelu SDC Narrapix Beta hyödyntää Arviointimaan ideaa älylaitteissa.