Abrahamin pidot -ooppera

Abrahamin pidot -ooppera

Keväällä 2017 minut pyydettiin tuottamaan Limingan kunnan suurta kulttuurisatsausta, Abrahamin pidot -oopperaa, jonka sävelsi Jukka Linkola ja libreton kirjoitti Helena Tornberg. Ohjauksesta vastasi Helenan ohessa Jouni Prittinen, joka suunnitteli oopperan koreografiat.

Työryhmä oli yli satahenkinen: mukana oli Limingan kunnan työntekijöiden ja talkoolaisten lisäksi Oulun ammattikorkeakoulun tanssin- ja laulunopiskelijoita, paikallisia esiintymisen ammattilaisia sekä ulkopuolisilla avuilla vahvistettu Oulunsalo Ensemble -orkesteri sinfoniettakokoonpanolla. Laaja-alainen asiantuntemukseni oli keskeisessä roolissa siinä, että suhteellisen suuri ja moneen suuntaan rönsyilevä oopperaprojekti saatiin onnistumaan rajallisilla resursseilla.

Tapahtumatuottajan roolini muotoutui niin, että toimin kommunikaatioväylänä kunnan työntekijöistä muodostetun työryhmän ja oopperan esiintyjistön välillä. Järjestelin kaikenlaisia asioita aina esiintyjien sopimuksien neuvottelemisesta uuden Liminka Areenan esiintymislavan mittojen ja sähköntarpeen määrittelemiseen.

Tuottajantyön lisäksi tarjosin oopperan käyttöön myös graafiset palveluni: uudistin Abrahamin pidot -nettisivujen ilmeen (sivusto ei ole enää linjoilla) ja loin uutta mainosgrafiikkaa sekä taitoin oopperan käsiohjelman.

Oikoluin myös oopperan libreton, tavutin sen partituuriin ja työstin suhteellisen realistiset virtuaaliorkestraatiot musiikista esiintyjille oopperan harjoittelemisen tueksi. Oopperan esityksissä toimin miksaajan ”oikeana kätenä” ja soitin teosta varten suunnittelemiani äänitehosteita.

Tein oopperan kolmesta eri kohdasta lyhyet, korkealuokkaiset virtuaaliorkestraatiot, joita käytin pohjana markkinointia varten luomissani trailerivideoissa (videot löytyvät alapuolelta).

Oopperan jälkeen tuotin esityksistä koostettujen ääni- ja videotaltiointien pohjalta yksityiskäyttöisen dvd-elokuvan esiintyjille ja kunnan arkistoon.

Keväällä 2018 ooppera sai kaksi uutta esityskertaa, kun Helena Tornberg tuotti projektin omakustanteisesti Helsingin Musiikkitalossa. Esitykset vedettiin läpi lähestulkoon identtisellä työryhmällä, joten ooppera oli vielä hyvin kaikilla muistissa ja selvisimme muutamalla harjoituksella. Apunamme oli Musiikkitalon oma esitystekniikkatiimi, jolta opin lyhyessä ajassa valtavasti uusia asioita yhdessä työskennellessämme.

Tällä kertaa toimin projektin teknisenä tuottajana (mm. lavakartat, äänentoisto, valaistus) ja Tornbergin konsulttiapuna sopimusasioissa. Lisäksi suunnittelin ja toteutin parin minuutin mittaisen, erityistä kiitosta saaneen Savonarola-kohtauksen tietokoneanimaation muodossa, koska tarvittavaa rekvisiittaa ei voitu kuljettaa Limingasta Helsinkiin.

Loin Abrahamin pidoille Helsingin projektia varten myös aivan uudet nettisivut sekä uudistetun trailerivideon.